DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 17.09.2012 13:25:12 

Dubňátka z emimina.cz 2010

 

Buchta z listového těsta od Lacenky

 

1balíček listového těsta
dětské piškoty
marmeláda (tvaroh)
litr pudingu (uvařenýho, tzn. 2 balíčky prášku a litr mlíka + cukr dle chuti)


Těsto si rozválíte na velikost plechu, propícháteho vydličkou (hodně!!!),

na to napatlete marmeládu, naskládáte piškoty a zalijete pudinkem.

Je lepší když ten puding je řidčí, líp se vsákne do piškotů,

tzn. nevařit do úplnýho zhoustnutí - on pak dojde v té troubě... šupne se to do trouby,

odhaduji tak na 30-35min 180°C.

Podává se vychladlý aby ten puding byl tuhý...

Esteticky není nic moc, žádná paráda na oslavy to teda není, ale za to je moc dobrá!!!!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


kobližky s tvarohem  od lacenky


250g pol. mouky
2 vajíčka
1lžíce mouč.cukru
van. cukr
celý prášek do pečiva
125ml mlíka
(jo ještě tam byla špetka soli, ale tu já do žádných buchet nedávám...)

 

Lžičkou (namočenou do studené vody) vykrajujem koblížky a ty smažíme ve vrstvě oleje. Jsou

hotový za chviličku... Já to hned hážu na ubrousek by se vysálo co nejvíc tuku, pak je

obalím v cukru a "polívám" tvarohem s cukrem a troškou lemonky...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hrníčkový smažák

 

vymažeš hrníček a vysypeš strouhankou. Pak do něj dáš vrstvu strouhanýho sýra,

vrstvu strouhanýho salámu nebo šunky, zaleješ 2 lžícema rozšlehanýho vejce

a pak dáš zase sýr a zaliješ zbytkem vajíčka.

Pak ten hrníček dáš do nějaký nádoby (kastrůlek nebo já dávám skleněnou misku)

a cca na 2cm zaliješ vodou ty hrníčky a dáš péct do trouby.

V receptu píšou ty vejce osolit, ale já to nesolím, protože mi to přijde dost slaný samo o sobě.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mufiny Martinské rohlíčky

1 hera (nebo obdobný tuk)

60 dkg hladké mouky

2 žloutky

kostka kvasnic

3 lžičky cukru (písek)

špetka soli

Vypracujeme hladké těsto, které NENECHÁVÁME kynout a hned vyválíme několik kruhových placek, které rozkrájíme rádýlkem na šestiny a po okraji rozprostřeme ořechovou nebo makovou nádivku, zatočíme rohlíčky a hned pečeme. Po upečení pocukrujeme a podáváme.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Větrníky od Mufiny

větrníky dělám z těsta:
250 ml vody,
12,5 dkg 100% tuku,
12,5 dkg hl. mouky,
3 vajíčka


– do vroucí vody dáme tuk a přivedeme k varu, přidáme mouku a uvaříme kaši, do prochladlého zamícháme 3 vajíčka. Cukrářským sáčkem děláme větrníky nebo věnečky a pečeme na 200°C asi 20 minut. Nesmí se v průběhu pečení otevírat.
Krém a polevu dělám karamelové podle receptu z labužníka:
http://www.labuznik.com/recipe.php?…


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tip na vyklopení bábovky z formy od Marpe



K těm bábovkám – taky se mi pokaždé trhaly, až mi kámoška poradila dát vymazanou a vysypanou (já sypu moukou) hliníkovou formu na chvíli do ledničky. Vyndávám ji až těsně před nalitím těsta do ní a vyklopit jde pak skvěle. Namočím utěrku do ledové vody a dám na vyndanou bábovku – překlopenou na talíř – několikrát zopakuji (ledová voda) a hned během asi 3min. po vyndání z trouby jde vyklopit.

Lacenka radí - pokaždé nechat bábovku úplně vychladnouta měla by jít vyklopit sama


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vánoční cukroví od Marpe

Mozartovy kuličky: – 300g hl.mouky, 60g moučk.cukru, 200g másla, 1 žloutek, lískové oříšky.
Ze surovin uděláme těsto, poté malé kuličky – do každé zabalíme celý lískový oříšek.(Na 1 dávku asi 100g ořechů). Upečeme slabě do růžova a ještě horké obalíme v cukru.


Vídeňské dortíčky plné oříšků: – 160g hl.mouky, 80g lískov.ořechů (+ asi stejná dávka na obalování), 80g moučk.cukru, 120g másla (Hery),1 lžíce koňaku (já dávám rum nebo rum.aroma), špetka ml. skořice.
Krém – 1 salko (2h celé ponořené vařit -nechat chladnout přes noc, jinak při otevření vyprskne – výborný karamel). Kostka másla – smíchá se s několika lžicemi karamelu – podle chuti, troška rumu. Ze všeho utřeme hladký krém.
Z připraveného těsta vykrájíme kolečka, která po upečení spojíme karamelovým krémem – kterým potřeme i vrchní kolečko a strany. Poté obalíme v rozeml. oříškách.

Foukané rohlíčky: – 250g cukru, 130g másla, 120g ořechů, 50g hl.mouky, na špičku nože sody.
Vypracovat těsto, nechat chvíli odpočinout v lednici.
Mačká se do formiček na rohlíčky, péci velmi mírně (spíš sušit). Ještě horké vyklopit. Konce rohlíčů lze dle fantazie máčet v čoko. polevě.


Čokoládová kolečka: Těsto: – 200g hl.mouky, 90g moučk.cukru, 150g másla, 1 žloutek, 1 lžička kakaa.
Náplň: – 1 vejce, 2 lžíce mléka, 100g moučk.cukru, 130g másla. Dohotovení: – 100g lísk.ořechů, 200g čoko.polevy, loupané celé oříšky na ozdobu.
Vypracované těsto vyválíme na plát asi 3mm silný a vykrojíme z něho kolečka. Pečeme při teplotě 200'C asi 8min. Po upečení necháme vychladnout a slepujeme náplní.
Náplň – vejce, mléko, cukr šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Potom odstavíme a mícháme do vychladnutí. Máslo vyšleháme do pěny a smícháme s vaječnou hmotou. Slepujeme k sobě vždy 2 kolečka, strany také omažeme krémem a obalíme v jemně namletých oříškách. Vrchní kolečko namáčíme do čoko.polevy a ihned zdobíme lískovým, či vlašským oříškem nebo mandlí.